2012. június 11., hétfő

Egy magyar világbajnok válaszol

 A Báratlan Báros első riportjának egy - Magyarországot nézve - ritka, ezért annál örvendetesebb esemény adta az apropóját. Onufer Gábor első helyet szerzett a Bols, Add flavour to the world versenyén, ahol több mint 50 ország 767 versenyzőjét győzte le.





Ezek nagy számok! Hogy érzed magad egy ekkora győzelem után? Felfogtad már, hogy világbajnok vagy?
Felfogtam. Valahogy majd csak sikerül kihevernem! :) A viccet félretéve nagyszerű érzés és persze egy kis visszaigazolás, hogy jó úton járok.


Beszéljünk egy kicsit a versenyről! Hány fordulón kellett továbbjutnod a végső győzelemig?
A döntőig három rostán kellett átmenni. Az első fordulóban a feladat egy egyedi koktélrecept megalkotása volt, a hozzá tartozó fényképpel. A másodikban egy elméleti tesztet kellett megoldani, a harmadikban pedig egy szórakoztató és egyben oktató jellegű videót kellett beküldeni a koktél elkészítéséről. A lényeg az volt, hogy kreatív, lehengerlő és emlékezetes legyen az alkotás.


Melyik forduló volt számodra a legnehezebb?
Egyikre sem úgy tekintettem, hogy nehéz lesz-e vagy sem. Nyilván a videóval kellett a legtöbbet bajlódni, de hála egy erős motivációnak - ami maradjon az én titkom - nem adtam fel.


Kit tartottál a legnagyobb riválisodnak?
A kollégáimat.


A döntőbe már egy kollégád sem jutott be. Ott már nem volt "ellenfél"?
Ott a legnagyobb ellenfélnek a makaói, az angol, a lengyel és az amerikai srácot tartottam.




Mi volt a legfontosabb a koktél megalkotásakor?
Ahogy a Bols oldalán is írtam: a jókedv és a jó hangulat. Amit prezentálni akartam, hogy a hangulat - amit a vendégeknek tudunk nyújtani - ugyanolyan fontos, mint a profi szakmai hozzáállás. Ezek harmóniában kell legyenek egymással.


Milyen iskolát kell elvégezni ahhoz, hogy valaki idáig jusson, mint te? Van erre bevált gyakorlat? Te hol tanultál?
Szerintem hozzáállás kérdése az egész. Az elején nem árt, ha van egy biztos alap, de mindig van mit tanulni és mindig tudunk tanulni akármiből, akárkitől. Persze ehhez egy belső kényszer is kell. Ha elhisszük, hogy mi már mindent tudunk, akkor megrekedünk egy bizonyos szinten. Nekem London és a Boutiq'bar azok a helyek, ahol sokat tanultam.


Mit nyertél ezen a versenyen és mit jelent ez számodra?
Az elismerés volt nekem a legfontosabb, a többi eltörpül mellette. Főleg, hogy a döntőben nem csak az elkészített ital számított, hanem sok-sok részfeladat alapján választották ki a legjobbat.


Sorolj fel néhány részfeladatot! Mire kellet figyelned?
Ott volt a "Food pairing", amikor egy Amszterdam ihlette ételt kellett készíteni, ami illik az italhoz. Vagy például egy interjú rész, amiben marketing tervet kellett vázolni...  Mindez 4-5 nap alatt zajlott le, és videó vette minden pillanatunkat, amit a zsűri elemzett aszerint, hogyan viselkedünk másokkal, milyen csapatjátékosok vagyunk, milyen a komunikációnk... 


Úgy tudom egy négy-állomásos körút is a nyeremények között volt. Melyik városokat és koktélbárokat fogod meglátogatni? 
Még nem végleges, de nagy valószínűséggel a négy város: Szingapúr, Tokió, San Francisco és New York lesz. Olyan bárokkal, mint a High five, a Bourbon and Branch, a PDT vagy az Apotheke...


Ki, illetve kik segítettek a versenyre való felkészülésben?
Leginkább a Boutiq' és pár bártender-cimbora. A csapat sokat támogatott és volt egy nagyszerű ember, aki napi szinten, sőt minden pillanatban bíztatott és erőt adott nekem. NAGYON KÖSZÖNÖM NEKIK!


Kik a példaképeid?
Sokan vannak: Nagy Zoli (rengeteg fondorlatot ismer), Stanislav Vadrna, Erik Lőrincz, George Nemec. Csak hogy a régión belül maradjunk. Ugyanígy megemlíteném a verseny zsűrijét is (Beach Bum Berry, Hidetsugu Ueno, Jared Brown & Anistatia Miller, Rob Rademaker). A legnagyobb szaktekintélyeket válogatták össze, ezért is esik ilyen jól a győzelem!


Mit vársz a világbajnoki címtől? Szerinted mennyiben fogja megváltoztatni az életedet?
Mindenképpen meg fogja, de mivel még friss a dolog, nem tudom mennyire borítja fel az életem.




Hol kóstolhatjuk meg a világbajnok koktélodat egy világbajnok prezentálásában?
Remélem minél több olyan bárban, ahol világbajnokszintű bártenderek dolgoznak... Kezdésként nálunk a Boutiq'bárban is megkostólható lesz!


Mit üzennél azoknak, akik csak most kezdik el ezt a szakmát, illetve azoknak, akik egy ideje már benne vannak és szeretnének hozzád hasonló eredményeket elérni?
Alázat, kitartás, tanulás!




Gábor! Köszönjük a válaszokra fordított idődet! Jó utazást és további sikereket kívánunk neked!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése